Zo controleert u uw bandenslijtage

Aan het profiel van uw banden kunt u zien in hoeverre de banden afgesleten zijn.

De profieldiepte kunt u zelf meten met een eenvoudig schuifmaatje dat in de winkel te koop is.

Wettelijk en ook voor de APK-keuring is 1,6 mm. de minimale profieldiepte.

Voor winterbanden – of elke band die in winterse omstandigheden gebruikt wordt – raden wij vervanging aan als de profieldiepte minder dan 4 mm. bedraagt.

Vervang banden die ouder zijn dan zes jaar, ook al zit er nog voldoende profiel op.

Waarom moet u regelmatig uw banden controleren?
Uit iedere band ontsnapt continu een beetje lucht. Daarom is het belangrijk om iedere maand de bandenspanning te controleren. Een te lage bandenspanning is slecht voor het verbruik, maar ook voor de wegligging. Bovendien wordt een zachte band snel heet, waardoor u meer kans heeft op een klapband. Een te hoge bandenspanning is ook niet goed. Dit zorgt ook voor een slechter contact met het wegdek en een hogere bandenslijtage. Elke band slijt en verliest dus profieldiepte. Minder profiel betekent een slechtere afvoer van water. Als banden teveel zijn afgesleten, moeten ze vervangen worden.

Maar u kunt natuurlijk ook gewoon langskomen om uw oliepeil, koelvloeistofpeil en bandenspanning te laten controleren. U hoeft geen afspraak hiervoor te maken, het is gratis, en u krijgt geen vieze handen. Wanneer blijkt dat er iets nodig is, weten wij als geen ander hoeveel en welke soort er bijgevuld dient te worden.